A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a szakértőkkel, a Baranyai Gasztronómiai Klaszterrel és a kamarai Idegenforgalmi bizottságával egyeztetve a következő javaslatcsomagot juttatta el január közepén a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinet részére.
Azt javasolták, hogy a bértámogatás igénybevételét, az adófizetési és járulék-kedvezményt hosszabbítsák meg a szektor mikro- és kisvállalkozásai részére a teljes nyitást követő harmadik hónap végéig.
A más országokban bevezetett válságtámogatási formák magyar gazdaság lehetőségeire való átfordítását is kérik. Veszteség bónuszt vezetnének be, amelyre nemcsak a bezárt vállalatok, hanem a velük indirekt módon gazdasági tevékenységet folytató és ezáltal veszteségeket elszenvedő cégek is jelentkezhetnek. Ennek lényege, hogy azon vállalatok, amelyeknek – a 2019-es év adott hónapjához mért – bevételkiesése meghaladja a 40 százalékot, likviditási segítséget kérhetnek.
Javasolják a bevételkiegészítést, amelynek mértéke a 2019-es bázisév azonos időszakának forgalmát veszi alapul, és ágazattól függően, de legfeljebb a bevételkiesés 50 százalékos pótlását jelenti a teljes zárlat miatt bezárni kényszerült vállalkozásoknak. Bevezetnék az állandó költségekhez nyújtott támogatást, ami a bezárt cégek meglévő fix költségeinek maximum 75 százalékát fedezi.
Fogyasztást élénkítő intézkedések között szerepel az 5 százalékos áfamérték alkalmazása az elvitelre és a házhozszállítással értékesített ételre, italra a veszélyhelyzetet követően. Ezen szabályozás hozzájárul az újraindulást követően a szektor gyorsabb visszarendeződéséhez.
A Széchenyi Pihenőkártya esetében többek között javasolják az alszámlák tekintetében az el nem költött szálláshely alszámla egyenlege felhasználásának lehetővé tételét melegkonyhai étkezésre. A jövőben megfontolásra javasolják a juttatás adójának és járulékának mérséklését a gazdaság további fehérítése érdekében.
Az önkormányzatok csökkentsék az önkormányzati tulajdonban lévő épületekben működő éttermek bérleti díját, és az esetleges teraszok után fizetendő díjak alól mentesüljenek a szektor vállalkozásai a 2021-es évben – véli a kamara. A szakképzési rendszerbe történő szeptemberi beiskolázást támogatni és később mérni szükséges.
Javasolják megnyitni egy kifejezetten vendéglátóiparra fókuszáló egyszerű és gyors elbírálású támogatási formát, új munkatárs felvételét és képzését célzó támogatások bevezetését a közeljövőben induló megyei és városi Paktum projektek keretében.
A vendéglátó egységek fokozatos megnyitását javasolják, amivel veszteségek és kiutalandó támogatások csökkenthetők. Ehhez a kormányhivatalokkal gyorsított eljárásban kialakított szabályrendszert vezetnének be, olyan intézkedéseket hozva például:
- 50% kapacitáskihasználtság a maximum. Éttermekben meglévő asztalok 50%-a lehet „nyitva”. A nem használható asztalokat jól látható módon kell “üzemen kívül helyezni”
- a forgalom tervezhetősége és kontrollálhatósága végett az éttermeket csak előre foglalással lehessen látogatni, az adott asztaltársaság fogyasztásának időtartamát 3 órában maximalizálva, ezzel is javítva a járványhelyzetben a tudatos és felelős fogyasztói magatartást
- takarítás és fertőtlenítés rendszeresítése vendégenként a megfelelő eszközökkel – az eddig is érvényben lévő HACCP eljárásrend szigorítása/járványügyi előírásokhoz igazítása, pl. asztalok vendégenkénti fertőtlenítése
- maszk viselése éttermekben az étel megérkezéséig és az elfogyasztását követően