7 C
Pécs
szerda, április 14, 2021

Csúcson az ingatlanpiac Baranyában

Ez is érdekes lehet

A kormány családtámogatási programjának és a kedvezményes hitelkonstrukcióknak köszönhetően Baranya megyében csúcsok dőlnek meg az ingatlan adásvétel területén. Összegyűjtöttük milyen árakon lehet ma házat vásárolni Pécsen, Szigetváron és a Baranya megyei falvakban, valamint arra is választ kaptunk, hogy a folyamatos áremelkedés, hogyan függ össze más országok ingatlanpiacával.

Pécsen 2021 februárja volt az elmúlt idők legjobb hónapja ingatlaneladás szempontjából. A kedvezményes hiteleknek és az állami támogatásoknak köszönhetően hatalmas a kereslet. Most van az az időszak mikor a társasházban élők legközelebb állnak a családi ház vásárláshoz. A babaváró hitelt is gyorsan megkapják az igénylők. Magyarország benne van az első 10 olyan országban a világon, ahol a legtöbb az 1/1-es tulajdonhányadú ingatlan. Míg külföldön nem divat a házvásárlás, inkább az albérlet, addig itthon mindenki arra törekszik, hogy saját tulajdonú lakásban élhessen.

Az áremelkedés azzal is kapcsolatban van, hogy az egyéb vagyonnal – például egy új autó árával – nem összeegyeztethető az elmúlt évekre jellemző hétmillió forintos panellakás ár, de még a mostani lakásárak sem – nyilatkozta lapunknak Markula Gábor pécsi ingatlanközvetítő.

Pécsen lokációtól függően változnak az árak. Egy lakás Kertvárosban már 16-20 millió forintért is elkel, a belvárosban és Egyetemvárosban lehet 30-50 millió is, de van 60-90 millióért hirdetett otthon. Régi Kertvárosban 30-35 millió forint körül van egy felújítandó családi ház, a jó állapotú és jobb környéken lévők akár 60 millió forintba is kerülhetnek. A magas árak azonban nem riasztják el a vevőket, az új építésű vagy felújított ingatlanokat egy hamar eladják. A jelenlegi árak még mindig alacsonynak számítanak a külföldi befektetőknek így nagyon gyakori, hogy lakásokat vásárolnak Egyetemvárosban, majd kiadják. Az albérlet kereslet az online oktatás miatt visszaesett, az árak is csökkentek, úgy 80-90.000 forintért lehet kapni albérletet a központi városrészeken, de van olyan lakás is, amelynek 190.000 forint a bérleti díja.

Szigetváron folyamatosan emelkednek az ingatlan árak, és nem is lesznek alacsonyabbak. A kormányzati kedvezményeknek, megtakarításoknak és hiteleknek köszönhetően alig van eladó családi ház. Rengetegen élnek a babaváró hitellel, sokan már felkészülten keresnek meg, így általában egy hónap alatt lezajlik az adásvétel, ami gyorsnak számít. Arra viszont számítani lehet, hogy ha 2022-ben megszűnnek a támogatások, akkor az ingatlanpiac vissza fog esni – nyilatkozta lapunknak Baracsi Éva szigetvári ingatlanközvetítő.

Szigetváron egy lakás ára jelenleg 11-15 millió forint között mozog, családi házat pedig elhelyezkedéstől függően 15-25 millió forint között lehet vásárolni. A néhány éve épült vagy teljesen felújított házak akár 30-50 millió forintba is kerülhetnek.

A másik nagyon népszerű támogatás a falusi CSOK, aminek köszönhetően a 6-os út menti falvakban Pécs irányába szinte nincs már eladó családi ház. Magasabb lett a kereslet mint a kínálat. A városokhoz közeli falvakban a CSOK hatására megemelkedtek az árak, így nem sokban térnek el a szigetváritól. A környék kistelepülésein a külföldiek is előszeretettel vásárolnak ingatlant, főként belgák és hollandok.

A korlátozások miatt ez a folyamat visszaesett, azonban így is van aki online formában bonyolítja le az adásvételt. A járvány miatti intézkedések feloldása után számítani lehet rá, hogy egyre több külföldi fog itt házat vásárolni. Más a helyzet azonban a Dráva menti településeken, ahol a kevés munkahely és az elszigeteltség miatt nagyon nehéz eladni az ingatlanokat még ár alatt is. Mivel a falusi CSOK-kal nagyon sokan szeretnének élni és kevés az eladó ház, így a közeljövőben lehet rá számítani, hogy ezekben a falvakban is megnő majd a kereslet.- mesélt lapunknak a falvak ingatlanpiacáról Baracsi Éva.

Amíg a Szigetvárhoz és a 6-os úthoz közeli falvakban a családi házak ára 12-22 millió forint között mozog, addig a Dráva menti településeken az ár 3-6 millió forint. Sellye, mivel 5000 fő alatti településnek számít így alkalmas a falusi CSOK érvényesítésére, egyre népszerűbb településnek számít az ingatlanpiacon.

Legfrissebb hírek