Kezdőlap Baranya Csak három ba...

Csak három baranyai természetes fürdőhelyen lubickolhatunk biztonságosan

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 nap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nyári szezonban az Orfűi Kistó Strandon, valamint a Pécsi-tó és az Abaligeti-tó strandján is biztonságos körülmények, illetve megfelelő minőségű víz várja a kikapcsolódásra vágyókat. A május végi hatósági vizsgálatok alapján e három baranyai tó közül kettő továbbra is kiváló, egy pedig tűrhető minősítéssel szerepel az országos fürdővízminőségi térképen.

A vármegyei kormányhivatal tájékoztatása szerint a természetes fürdővizek vízminőségét a hivatal a fürdési szezon előtt és a szezon ideje alatt is folyamatosan figyelemmel kíséri. A kijelölt hazai természetes fürdőhelyek osztályozása legegyszerűbben a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett országos fürdővízminőségi térképen követhető nyomon. A minősítés statisztikai módszerrel történik, amely nemcsak a baktériumok számát, hanem az ingadozás mértékét is figyelembe veszi. Az adott strandnál feltüntetett minőségi kategória – kiváló, jó, tűrhető vagy kifogásolt – azt mutatja, hogy milyen valószínűséggel fordul elő szennyezés azon a fürdőhelyen.

A hatósági ellenőrzés magában foglalja a víz laboratóriumi minőségi vizsgálatát, valamint a helyszíni szemlét, amelynek során a szakemberek meggyőződnek arról is, hogy van-e a strandon zuhanyozási lehetőség, megfelelő számú öltöző, elsősegélynyújtó felszerelés, biztosított-e az előírt úszómesteri felügyelet.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal közegészségügyi szakemberei felhívják a figyelmet arra is, hogy továbbra sem javasolt a megmártózás azokban a természetes vizekben, amelyeknek a vízminőségét rendszeresen nem ellenőrzik. Ezek közé tartozik a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, valamint a drávaszabolcsi kikötő is, ahol nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek sem. Helyettük válasszuk inkább az ellenőrzött tavakat vagy a víziparkok, uszodák, strandok szintén rendszeresen vizsgált, biztonságos medencéit.

(Forrás: Baranya Vármegyei Kormányhivatal)