Kezdőlap Baranya Baranyai álla...

Baranyai állatorvosokat ítéltek el vesztegetés miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a hatósági állatorvosok megvesztegetése miatt indult büntetőügyben a bíróság ítélete elleni ügyészi fellebbezést kisebb módosításokkal fenntartotta.

A vádhatóság szerint a pécsi és szigetvári hatósági állatorvosok feladata volt a nemzetközi forgalomba kerülő állatok jogszabályban előírt ellenőrzése és a kivitelhez szükséges állategészségügyi bizonyítványok kiállítása. Az állatnagykereskedő vádlottak a tenyésztőktől felvásárolt kutyakölyköket szállíttatták több európai országba. Az ügyletek lebonyolításához a szükséges bizonyítványokat az állatorvosok állították ki úgy, hogy a személyes helyszíni vizsgálat tényét igazolták akkor is, ha arra nem került sor. A bizonyítványokat pénzfizetés ellenében, ellenőrzés nélkül, a társaik által előadott adatokkal állították ki. A tarifa okiratonként 10-20 000 forint volt.

A Pécsi Törvényszék két vádlottat folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt 3 év 6 hónap, illetve 2 év szabadságvesztésre, közügyektől eltiltásra, valamint 5 és 3 év hatósági állatorvosi foglalkozástól eltiltásra és pénzbüntetésre ítélte. Két elkövetőt folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélt. A bíróság egy vádlottat felmentett.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére részben a bűnösség megállapításáért, részben súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért és enyhítésért fellebbeztek.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést kisebb módosításokkal – két vádlott esetében súlyosítás, a felmentett elkövetőnél bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében – fenntartotta.

(Illusztráció: Shutterstock)