Kezdőlap Baranya Baranyában ha...

Baranyában hat helyen is hallgatnak a bárányok

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Valójában nincs semmi köze – szerencsére – a híres thrillerhez a Bárány-napoknak, amiben bizony több baranyai étterem is érintett. Úgy tűnik viszont, hogy Baranyának máskülönben is van köze ezekhez a jószágokhoz.

A szláv baran főnév töve bújhat meg Baranya Vármegye nevében is, ahogyan ugyanezt baran kifejezést találjuk meg a bárány szavukban. Tehát nem kizárt, hogy onnan kaphatta nevét az a vidék, mert a pannon dimbes-dombos tájban rengetegen foglalkoztak birkákkal, juhokkal.

Így nem is véletlen talán, hogy több vármegyei étterem is csatlakozott ahhoz a programhoz, amit az október 7-8-án rendeznek meg országszerte. A Bárány Napok keretében a résztvevő éttermekbe látogató közönség különféle bárányos ételeket kóstolhat meg, sok étterem külön ajánlattal is készül az eseményre.

Baranyában az alábbi éttermek vesznek részt a programban:

Almalomb Vendéglő

7694 Hosszúhetény, Ormándi u. 19.

Bagoly Csárda

7695 Mecseknádasd, Hrsz: 277

Eleven vinotéka & bár

7621 Pécs, Széchenyi tér 7.

Hosszú tányér

7694 Hosszúhetény, Fő u. 162.

Marica Családi Étterem

7811 Szalánta, Hunyadi út 117.

Tenkes Csárda

7811 Csarnóta, Kültelek 011. hrsz.

A Juh Terméktanács az Interovic (La Interprofesional del Ovino y Caprino de Carne) spanyol testvérszervezetével konzorciumban, az idei évben is nagy erőkkel dolgozik a juhhús fogyasztásának népszerűsítésén, s a program lehetőséget teremt a juh- és bárányhús termékek jó megítélésének növelésére, jelentőségük és pozitív hatásaik ismertetésére.

Ehhez fontos, hogy az emberek megismerjék a húsféleség előállítási módjának előnyeit, hiszen a bárány- és juhhúsos termékek előállításának egész folyamata fenntartható, természetes és környezetkímélő. A bárány- és juhhús az egyik legegészségesebb húsfajták, hiszen olyan állatoktól származnak, amelyek kapcsolatban állnak a természettel, kint nevelkedtek és szabadon mozogtak, ezáltal jobb a zsírösszetételük. A környezetükkel összhangban élő juhok és bárányok húsa ráadásul finomabb is, mindemellett elkészítésük is igazán egyszerű.

A finom falatokon túl a vendégek tájékozódhatnak az európai, ízletes és fenntartható bárányhúsról vagy online végiglapozhatják a legfinomabb juh-és bárányételek receptkönyvét.