Kezdőlap Baranya A vértanúk, a...

A vértanúk, akik a mának is üzennek!

A nemzeti gyásznap alkalmával helyezte el Nagy Csaba, Nyugat-Baranya parlamenti képviselője a megemlékezés koszorúit Szigetváron, a Kossuth téren dr. Vass Péter polgármesterre és Junácski Andrással, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnökével. Az eseményen közreműködtek az Istvánffy Miklós Általános Iskola diákjai. Tisztelet a Hősöknek! – jelentette ki Nagy Csaba.

Rendhagyó megemlékezést tartott Pécsett a Baranya Megyei Önkormányzat az Aradi Vértanúk Emléknapján. Európában Magyarország önálló, független, szuverén állam, és egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalóak. Zrínyi Miklós író, hadvezér gondolatait idézte Őri László megemlékező beszédében. A megyei elnök úgy fogalmazott, legyünk büszkék arra, hogy évszázadokig mi védtük a keresztény Európát, és azt tesszük ma is.

Pécsett a Baranya Megyei Közgyűlés Dísztermében tartotta közös megemlékezését szerda este a megyei önkormányzat és a polgári oldal. A rövid megemlékező műsor után a megyei elnök 173 évvel az aradi vértanúk kivégzése után arról beszélt, hogy az embert el lehet pusztítani, de egy eszmét nem. A magyar honvédtábornokokat lelövethette, fölakaszthatta Haynau, de amiért harcoltak – Magyarország függetlensége és felszabadítása – azt nem tudták a magyarság szívéből, lelkéből kiölni. -hangzott el az emlékezésen.

Őri László beszédében kiemelte, ma sem engedhetünk a 48-ból! Nem engedünk történelmi küldetésünkből. Mára nemzetünk ismét tényező lett az európai országok között, kivívtuk még ellenségeink elismerését is. A megyei elnök azzal zárta gondolatait, hogy meg kell tanítani gyermekeinket, unokáinkat arra a bizonyos négy szócskára, és annak jelentésére, ami miatt százak, ezrek, tízezrek érdemesnek tartották életüket kockáztatni, feláldozni 1848-ban, 1956-ban. Ez a négy szó az, ami az aradi vértanúk üzenete, ezt üzenik életükkel és halálukkal: A haza minden előtt.

A megemlékezők a Díszteremből az Aradi Vértanúk útjára vonultak, ahol lerótták kegyeletüket és elhelyezték az emlékezés virágait a vértanúk mellszobrai előtt.

Korábban írtuk meg a megemlékezések helyét, és idejét: