Kezdőlap Baranya A polgármeste...

A polgármesterek szerint hatalmas segítség a Magyar Falu Program

Sásdon, Vajszlón és Kétújfaluban tartották a 4. számú választókerület polgármestereinek szóló tájékoztató fórumokat a Magyar Falu Programról. Az eseményeken részt vett Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője mellett dr. Őri László, a megyei önkormányzat elnöke és Gyopáros Alpár kormánybiztos is. A sásdi programon lapunk munkatársa is ott volt.

A helyi polgármesterek javaslataira, véleményére is kíváncsiak voltak

A sásdi fórumot dr. Jusztinger János Sásd polgármestere nyitotta meg. Köszöntőjében Sásd, illetve a Hegyháti járás szempontjából értékelte a Magyar Falu Programot. A járásra – az ország más térségeitől eltérően – az aprófalvas szerkezet a jellemző. Nagy Csaba országgyűlési képviselő beszédéből később kiderült az is, hogy ez nemcsak a Hegyháti járásra, hanem az egész választókerületre igaz: a 174 önkormányzatból jelenleg 170 van, amely 5000 fő alatti lakosságból áll. Így olyan települések is részt vehetnek a programban, amelyek városi rangúak. Sásd is így nyerhetett el számos támogatást, amelyek segítségével kisbuszokat vásároltak, valamint az óvoda játszóterét is felújították.

Őri László megyei elnök a Magyar Falu mellett a TOP Plusz Programot (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz) is megemlítette. A program Magyarország kevésbé fejlett régióinak fejlesztéseit támogatja, kiemelt figyelmet fordítva az elmaradott térségek fejlesztésére. A jelenlévők nagy örömére az elnök azt is bejelentette, hogy a következő évre önálló forráskeretet különítettek el a Hegyháti Járás fejlesztéséhez.

A köszöntők sorát Gyopáros Alpár, a Modern Városok és a Magyar Falu Program kormánybiztosa zárta. A kormánybiztos felidézte a fejlesztési programok indulását, külön kiemelve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2018-ban éppen ebben a választókerületben, Vajszlón jelentette be a Magyar Falu indulását. A kisebb településekre koncentrálva megemlítette a 2019-ben indult Falusi CSOK programot, illetve a falusi utak felújítását célzó beruházásokat. A kevésbé fejlett régiókban még mindig akadnak olyan települések, ahol a szennyvízelvezetés megoldatlan. A kormánybiztos ezért hitet tett amellett, hogy a Magyar Falu és más programok segítségével 2027-ig orvosolni fogják ezt a problémát.

A fórum végén lehetőség volt a problémák felvetésére, javaslatok megfogalmazására. A településvezetők kérdéseket intézhettek a kormánybiztos úrhoz, amelyekre igyekezett minél teljesebb válaszokkal szolgálni. Konstruktív párbeszédek alakultak ki, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a program még nagyobb sikerrel működhessen.

Összegzésként elmondható, hogy a fórumon résztvevő polgármesterek véleménye egyöntetű volt abban, hogy a Magyar Falu Program soha korábban nem látott mértékben fejleszti a magyar vidéket.

Mint megírtuk, a fórum után Vajszlón jelentette be Gyopáros Alpár, hogy a program keretében 21 milliárd forint értékű pályázati kiírás eredményét is közzéteszik.