Kezdőlap Baranya Nagy Csaba: a...

Nagy Csaba: az iskolák nem csak tanintézmények, a közösséget is erősítik

A Magyar Falu Programban megszépült két nyugat-baranyai – királyegyházai és hetvehelyi – intézményben kedden ünnepélyes átadót tartottak. Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője a királyegyházai iskola tornaszobájának átadóján azt hangsúlyozta, hogy egy-egy település életében nemcsak az oktatás, hanem a közösségteremtés miatt is nagy jelentősége van egy iskola létének.

– A pedagógusok felkészült szakmai munkáját magam is láttam, hiszen két óralátogatáson is voltam korábban, valamint egy szakmai beszélgetést is folytattunk – kezdte beszédét a Királyegyházai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tornaszobájának átadóján Nagy Csaba. Nyugat-Baranya parlamenti képviselője hozzátette: – Minden iskola az oktatáson túl helyi szinten a közösség szempontjából is rendkívül fontos, hiszen mindig képes a közösség erősítésére, és ez a környező falvakra is kisugárzik. Ezért is nagyon fontos az összefogás az önkormányzattal, hiszen minden egyes infrastrukturális fejlesztés elősegíti a pedagógiai munkát.

A parlamenti képviselő hozzátette: a Szigetvári Tankerületi Központtal és Bognár László tankerületi igazgatóval már gőzerővel dolgoznak azon, hogy az új finanszírozási ciklus pályázati kiírásai között is legyenek ilyen jellegű célokra elérhető források, mert ezek igénybevételével további fejlesztéseket valósíthatnak meg az intézmények.

Bognár László ehhez csatlakozva még azt is elmondta, hogy amikor szűk egy esztendeje látogatást tett az iskolában, akkor azt tapasztalta, hogy barátságos, korszerű és gyermekbarát intézményről van szó, de a tornaszoba a kor színvonalának egyáltalán nem felelt meg.

Ezért ezt, a teljes mértékben hazai forrásból finanszírozott Magyar Falu Programban elnyert több mint 11 millió forintból felújították, kicserélték a nyílászárókat, az elektromos hálózatot, a fűtést is korszerűsítették, új bordásfalakat szereltek fel és új burkolattal látták el a termet.

Konyári Tímea, az általános iskola igazgatója lapunknak elmondta, a náluk tanuló diákok fele halmozottan hátrányos helyzetű, többen beilleszkedési gondokkal, tanulási nehézségekkel küzdenek, de az iskolában a különböző képességű diákokat integráltan oktatják.

A tantestület az önkormányzattal együttműködve pedig igyekszik minden lehetőséget megragadni, hogy képezze magát, így számos pályázaton, továbbképzésen vettek részt. A nyolcosztályos iskolába járó 121 tanulónak mintegy fele jár be a környező településekről, miközben Királyegyházáról a szomszédos városba, Szentlőrincre nem sokan viszik általános iskolás gyermeküket tanulni – ez is mutatja az iskola erősségét.

Az intézmény környezete is impozáns, hiszen hatalmas füves, gondozott terület áll a gyerekek rendelkezésére, valamint az önkormányzat jóvoltából egy teljesen új játszóteret is használhatnak az ifjak.

Az elmúlt időszakban megújult a rajz- és technikatermük, jelenleg is dolgoznak az épület külső homlokzatán, de már tervezik az ingatlan további korszerűsítését a tankerület és az önkormányzat együttműködésében.

Hetvehelyen is elkészültek a munkával

A Hetvehelyi Általános Iskola szintén pályázati pénzből, 11,5 millió forintból szépült meg. A forrásból megtörtént az iskolaépület homlokzati hibáinak javítása, festése, ezen felül a bejárati ajtó cseréje, a homlokzati eresz deszkázat részleges
cseréje és a meglévő fa nyílászárók és csövek mázolása valósult meg. Az átadásra szintén kedden került sor Nagy Csaba és Bognár László részvételével.