Kezdőlap Baranya 800 milliós i...

800 milliós iskolafejlesztés egy faluban? Igen!

Lezárult a Pécs melletti településen, a Pellérden az általános iskola felújítása, amellyel több százmilliós beruházás végére értek. A projektzáró ünnepségen Junácski András, a Baranya vármegyei közgyűlés alelnöke a széles körű összefogást emelte ki.

Az iskola új épületszárnyában, 1054 négyzetméteren, kettő szaktanterem, négy tanterem, szertárak, fejlesztő szoba, tanári, tankonyha épült meg a bővítés során, továbbá új melegítőkonyha és étkező tudja biztosítani a diákok helyben történő étkezését – számolt be a részletekről Junácski András, a Baranya vármegyei közgyűlés alelnöke. A meglévő iskolaépületet is felújították, két új 27 személyes buszt vásároltak, amik a gyermekek iskolába járását és az utazással járó iskolai programokat is segítik.

Megújult az iskolaudvar, iskolabútorokat és kültéri bútorokat, játszóeszközöket, sporteszközöket és okoseszközöket is be tudtak szerezni.

A Baranya vármegyei közgyűlés alelnöke, Junácski András a projektzárásán köszönetet mondott Nagy Andrea igazgató asszonynak, aki 2017-ben az iskola akkori igazgatójaként megálmodta és a tankerülettel összeállította az iskola megújulását biztosító nyertes projektet, később pedig Varga Ágnes igazgató asszony kísérte a beruházást, illetve Sasvári Sarolta jelenlegi igazgató asszonynak, aki a projektzárás feladataiban vett részt. Az egész tantestületnek, az iskola dolgozóinak, valamint Páva Péternek korábbi és Tóth László Ákos jelenlegi tankerületi igazgatónak és a Pécsi Tankerület munkatársainak is jár a köszönet – mondta.

Elmondta, a projektet segítette Nagy Csaba, Pellérd és a térség országgyűlési képviselője, akinek a közreműködésével a szükséges többletforrás is megérkezhetett a kormánytól. A teljes projekt ugyanis 796 millió forintból valósult meg, az 547 millió forintos eredeti támogatáshoz 249 millió forint többletforrást kaphattak.

Kitért arra is, hogy az elmúlt négy esztendőben a szigetvári, a mohácsi és a pécsi tankerület, Nyugat-Baranyát érintő településein, így Sásdon, Vajszlón, Sellyén, Szigetváron, Somogyapátiban, Nagydobszán, Szentlászlón, Baksán, Magyarmecskén, Mindszentgodisán, Szentlőrincen, Vásárosdombón, Siklóson, Harkányban és Pellérden összesen 3,3 milliárd forint összegben újultak meg az általános iskolák uniós és kormányzati forrásokból.

A Magyar Falu Programnak köszönhetően pedig 2019 és 2022 között további 13 településen újultak meg általános iskolák és iskolai tornaszobák mintegy 320 millió forintból.

– Mindebből látszik, hogy igyekeztünk nagy hangsúlyt fektetni a vidéki iskolák fejlesztésére, így a vidékünk jövőjének megalapozására.
Ez a mai projektzáró esemény is bizonyíték arra, hogy Pellérdnek van jövője, a vidékünknek van jövője! Serencsések azok az iskolák, amelyek nemcsak a fenntartójuk által tudnak fejlődni, hanem a támogató hozzáállású önkormányzat mindennapos közreműködésével is. a Pellérdi Általános Iskola mindig számíthat a településre. Köszönöm ezt Pellérd Önkormányzatának és Tajti Zoltán polgármester úrnak, közösen építjük a jövőt – tette hozzá.