Kezdőlap Baranya Új vezérigazg...

Új vezérigazgató a Mecsekerdő élén

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyugdíjba vonult négy állami erdőgazdaság vezérigazgatója az év elején. Az új vezetők kinevezését Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára adta át, az államtitkár egyben méltatta a búcsúzó szakemberek több évtizedes tevékenységét.

Január 7-étől Ripszám István a pécsi székhelyű Mecsekerdő Zrt., Fehér István a kaposvári székhelyű SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt., Ábrahám István a soproni székhelyű TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt., Dobre-Kecsmár Csaba pedig az Egererdő Zrt. új vezérigazgatója. Az új vezetők mindegyike a helyi erdők kezelésében tapasztalattal rendelkező erdőmérnök szakember – jelezte az agrártárca.

A Mecsekerdő Zrt. öt erdészettel 55 ezer hektáron gazdálkodik, ez Baranya erdőterületeinek a felét teszi ki. Az alábbi térkép a Mecsekerdő Zrt. öt erdészete által kezelt területeket jelöli különböző színekkel, emellett a zöld szín a védett, a vörös pedig a fokozottan védett területeket mutatja.

Az AM irányítása mellett működő állami erdőgazdasági cégcsoport összesen 22 részvénytársaságot foglal magába, amelyek csaknem 1 millió hektár állami tulajdonú erdőt kezelnek. Gazdálkodásuk eredményeként az állami erdőterület a magyar erdők szénmegkötő kapacitásának mintegy felét adja, miközben a társaságok által működtetett turisztikai létesítmények évente több mint 3,3 millió regisztrált vendéget szolgálnak ki.

TéBa/MTI