Kezdőlap Ormánság Orbán nem csa...

Orbán nem csak ígérgetett

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Ormánság küszködő, leszakadt mivoltát a rendszerváltás óta nem kérdőjelezte meg egyetlen kormány sem, soha. Mindenki elismerte, majd szánakozva sóhajtozott: …hát, igen, nehéz arrafelé az élet… Aztán jöttek az ígérgetések, főleg kampányidőszakban. Ezek az ígéretek azonban együtt tűntek el a küldetésüket teljesített szavazófülkékkel.

Talán hasonló kimenetelre számítottak jó néhányan Vajszlón is, amikor tavaly tavasszal, a 2018-as választási kampány hajrájában Orbán Viktor miniszterelnök náluk is megfordult. Az meg már kifejezetten „gyanús” volt, hogy a választások után, a miniszterelnök köszönőkörútjának első vidéki útja szintén Vajszlóra vezetett. Az Ormánságba. Amit a választásokat követően általában úgy el szoktak felejteni a politikusok, mint a huzat.

Orbán nem csak hogy jött, de áprilisi ígéretei addigra már konkrét számokat is tartalmaztak, a konkrét feladatokkal kapcsolatban.

– Nagyon meglepett bennünket – meséli Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője, felidézve az akkori eseményeket. – Nagyon örültünk, hogy egy hónapon belül kétszer is Vajszlóra látogat a miniszterelnök. Igaz, az áprilisi kampányhajrában végigbeszéltük vele az Ormánság, a térség és Vajszló legégetőbb gondjait, elmondtuk, hogy mit tervezünk, velős koncepciókat adtunk át – megérte.

Orbán megérkezett Vajszlóra másodszor is, köszönt, majd közölte: a falu kap a meglévő, 5,5 hektáros iparterület felújítására 400 milliót, csatornázásra-szennyvíztisztítóra, meg egy tanuszoda megépítésének terveire – kétmilliárdot. Pont annyit, amennyire szükség van.

– Tényleg nagyon meglepődtünk – erősíti meg a képviselő szavait Horváth István vajszlói polgármester. – Akkor meg pláne, amikor a miniszterelnök távozását követően nem sokkal megjelent a kormányhatározat is a „Vajszló Nagyközséget érintő infrastruktúra fejlesztése érdekében szükséges források biztosításának tárgyban”. Ezt hozta a 2018-as év – mondja a polgármester, hozzátéve: – És most 2019 nyárutóján megkötöttük a szerződést, megjött az első etapra ígért 600 millió. Nagy Csaba képviselő úr elvitt Pogácsás Tibor önkormányzati ügyekért felelős államtitkárhoz is, akivel alaposan átbeszéltük a beruházásokra biztosított pénz felhasználásának feltételeit.

A vajszlói önkormányzat számláján lévő pénzből az iparterület komplett felújítására mehet 400 millió, azaz a tervezett teljes összeg, a maradék kétszázmillióból pedig Vajszlónak meg kell terveztetnie a csatornahálózatot, kivitelezővel és műszaki ellenőrrel kell szerződnie, illetve a beruházáshoz szükséges összes jogi procedúrát le kell folytatnia.

A csatornázás alapfeltétele a következő lépésnek, a tanuszoda megvalósításának – érthető okokból.

– Az idő szorít, jövőre már próbaüzemet kell tartanunk – mondja amolyan örömteli gondterheltséggel Horváth István. – Egyébként nem csak bennünket érint a dolog, a csatornázás, a biológiai szennyvíztisztító telep Vajszló központtal valósul meg, de Nagycsányt és Csányoszrót is bekötjük – teszi hozzá.

A térségi szintű csatornázásról Nagy Csaba elmesélte, hogy a Dél-dunántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács elnökeként, illetve megyei közgyűlési elnökként – akkori kollégájával, Riegl Gábor megyei főépítésszel közösen – mindent megtettek azért, hogy a három település szennyvízkezelését megoldják. Ehhez persze feltétlenül szükséges volt a most elnyert támogatás.

A települések között – a rákötésekkel egyetemben – több mint harmincnégyezer méter különböző átmérőjű vezetéken keresztül jut a szennyvíz a tisztítóműbe. Nyolcszázötvenhat lakossági csatlakozás, közületi és ipari rákötések, nyolcvanöt házi átemelő és nyolc közterületi átemelő létesül.

– A jelenlegi iparterület, a valaha szebb napokat látott gyár, a privatizálás időszakában majd’ ötszáz embernek adott munkát. Öt és fél hektárnyi területén nagyjából 5000 négyzetméternyi épület árválkodik. Üzemépületek, raktárak, szociális blokk, irodaház – jellemezte röviden a területet Horváth István.

Forrás: Google Maps

– A történet azért úgy kerek – szól közbe Nagy Csaba –, hogy amikor a vajszlói önkormányzat megvásárolta a telepet, akkor a polgármester kapott hideget-meleget… Jó, persze ez ma már nem számít, a lényeg, hogy mégiscsak jó ötlet volt. Nagyon komoly lehetőségtől esett volna el Vajszló, ha annak idején nem állnak bele a vételbe! – sommázza a történteket az országgyűlési képviselő.

A szóban forgó ipartelepet – a most kapott 400 millióból – kisebb területekre osztják, melyek mindegyike önálló infrastruktúrát kap, külön-külön fogyasztásmérőkkel – amolyan ipari park-féleséget terveznek belőle a vajszlóiak, munkahelyeket teremtve ezzel az ormánsági féloldalas munkaerőpiacon. Féloldalas, mert erő van – munka kevésbé.

A betelepülő vállalkozásokat illetően az országgyűlési képviselő bizakodik:

– A miniszterelnök Vajszlón tett, tavaly májusi bejelentése után már érdeklődtek-jelentkeztek pesti cégek, ha jól tudom, nem csak nálam, hanem a polgármesternél is, úgyhogy emiatt nem aggódom; a vajszlóiaknak kell inkább iparkodniuk, mert folytatás, csak az elvégzett munka után jöhet – a szerződés meglehetősen gyors ütemet diktál, ugyebár. És ne felejtsük el, hogy a miniszterelnök Vajszlón nem csak pénzt ígért, meghirdette a Magyar Falu Programot is. Szóval most az Ormánságon – ha nem is a világ, de az összes nehéz helyzetű település szeme – jelentette ki Nagy Csaba.

Fölső képünkön balról jobbra: Nagy Csaba országgyűlési képviselő, Horváth István, Vajszló polgármestere és Pogácsás Tibor államtitkár

TéBa