Kezdőlap Ormánság Templomjáró t...

Templomjáró túra is lesz az ormánsági Bőköz Fesztiválon

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Immár negyedik alkalommal rendezik meg az Ormánságbn a Bőköz összművészeti fesztivált. Augusztus 23-tól 25-ig Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpontja várja az érdeklődőket.

„A Harkány és Szigetvár között lévő tájegység az egyik legszegényebb Magyarországon. Mi a kultúrán és a kulturális hídon keresztül megpróbáljuk egy kicsit előtérbe helyezni, legalább erre a néhány napra” – mondta Márta István fesztiváligazgató az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorában.

Mint megemlítette, az itt található tájházak csak ezekre a falvakra jellemzőek, ilyen például a Hagyományok őrző háza Tésenfán vagy a szaporcai tájház, amelyet a falu összefogásával hoztak létre. Hozzátette: számos olyan kézműves termék is van, amely ezen a tájon elterjedt.

Mint elmondta, jelen lesz a Bőköz fesztiválon a Nemzeti Művelődési Intézet, amely Baranya mellett Tolna és Somogy megye különféle hagyomány- és értékőrző projektjeit és gasztronómiáját is bemutatja. A rendezvény zenei kínálatában ott lesz mások mellett a Ghymes, az LGT-dalokkal érkező Karácsony János vagy a Talamba Ütőegyüttes a Hot Jazz Banddel. A fesztiválon lesz templomjáró túra és hagyományosan segítik a helyi diákokat.

„Százhúsz kisiskolás van Kémesen, megpróbáljuk a látókörüket kicsit bővíteni. A fesztivál ősszel finanszíroz számukra egy természetjáró, hajókázó és kisvonatozó programot a Gemenci erdőben, a nagyobbakat pedig elvisszük a horvátországi Kopácsi-rét természetvédelmi területére. Idén is karbonmentes lesz a Bőköz fesztivál, ennek érdekében harminc őshonos fát ültetünk el” – mondta végül Márta István.

TéBa/MTI – Fotó: Facebook/Bőköz fesztivál