Műszeres vizsgálatnak vetették alá a fákat Harkányban

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Külső szakember bevonásával műszeres vizsgálaton esett át a város területén több mint 1200, a Harkányi Gyógyfürdő 13,6 hektáron elterülő parkjában pedig több mint 1100 fa.

A fürdőváros kiemelt figyelemmel kezeli a zöld területeit, fáit, cserjéit és virágosításokat, hiszen mind­ezek nagy hatással vannak a helyiek és a városba látogatók közérzetére. Fontos feladat, hogy ezen fás szárú növények a folyamatos koronaalakítással, szárazolással, a törzsek vizsgálatával, illetve a szakszerű erdészeti és kertészeti munkák elvégzésével jó állapotban maradjanak.

A tavaly nyári dombóvári tragédia, amikor is egy kisvaszari család kocsijára zuhant egy – a vihar által kicsavart – fa, még inkább felhívta a figyelmet a nagyobb méretű fák vizsgálatának szükségességére.

A város vezetése úgy határozott, hogy három év után ismételten elvégzi a közterületeken és a Harkányi Gyógyfürdő területén lévő fás szárú növények részletes vizsgálatát, mely során elsőként kiszűrték azokat a fákat, ahol a törzsben üregképződés, korhadás, rostgyengeség gyanúja észlelhető, majd ezeket további műszeres méréseknek vetették alá. Térbeli modellt készítettek a faegyedek belső szerkezetéről.

A műszer színkóddal jelöli az elhalt, a teljesen egészséges és az üreges részeket is. Emellett a térségre jellemző legszélsőségesebb időjárási viszonyok figyelembevételével, statikai számítással megállapítják az adott faegyed állékonyságát. Így megtudható, hogy melyek azok a fák, melyeket már nem lehet egyszerű koronakönnyítéssel biztonságosan fenntartani.

Harkányban is van olyan fafaj, mint például az ezüst juhar, amelynek törzse és ágai már fiatalon is nagyon törékenyek. Ezeket az egyébként Észak- Amerikában honos fákat hazánkban a gyönyörű lombkoronája miatt díszítésre kezdték el ültetni, azonban a szakemberek a törékeny fafajták fenntartását és további ültetését nem javasolják. A vizsgálatok alapján a megbízott szakemberek cselekvési tervet dolgoztak ki, az ebben szereplő nem fenntartható törzsek kivágásához az illetékes hatóságtól engedélyt kértek, majd a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. (HVG) elkezdte a feladatok elvégzését.

Tudván, hogy az idős fák minden városlakó szívéhez nőttek, a városvezetés azon gondolkodik, hogy a bizonyos magasságig meghagyott törzseket egy fafaragó művésszel faragtatja meg, hogy emlékük – a járókelők és a közlekedők épségének megóvása mellett – tovább éljen a városban és ily módon tovább díszítse a közterületeket. A Harkányi Városgazdálkodási Zrt. természetesen a fák pótlásáról is gondoskodik, évente több száz facsemetét ültetnek ki a város területére a terehegyi faiskolából. Az idén az iskola területére szeptember végén ültetik ki a fákat.

Harkányi Önkormányzat
Fotó: Pixabay