Akadoznak a szigetvári Napsugár óvoda felújítási munkálatai

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szigetvári közgyűlés csütörtöki ülésén Vass Péter polgármester tájékoztatta a képiselőket a szigetvári óvodák és a bölcsőde felújítási munkálatainak aktuális állásáról. A beszámolóból kiderült, hogy a három felújításban érintett óvoda közül kettő már átadásra került, ám a harmadik, legnagyobb intézmény – a Napsugár óvoda – felújítása elakadt, az ott folyó munkálatok újratervezésre és új költségvetésre szorulnak. Mint ismeretes, az intézményekre mintegy 400 millió forintos kormányzati és európai uniós támogatást nyert el a város még 2018-ban.

A polgármesteri beszámoló szerint első körben lezajlott a Szent István lakótelepi Zöldmanó és a Dózsa György úti Micimackó óvodák felújítása, az intézmények műszaki átadás-átvétele is megtörtént ez év első félévében. Ezt követően, májusban került sor a Széchenyi utcai Napsugár óvodában a munkálatok megkezdéséhez szükséges helyszíni egyeztetésre, ahol kiderült: komoly problémák vannak a régi épület födémszerkezetével. Utóbb kiderült az is, hogy szükség lesz a födémszerkezet megerősítésére, ami előre nem tervezett pótmunkának fog minősülni; új tervezést és új költségvetést igényel. A munkaterületet időközben átadták, a födémfeltárás zajlik, de a munkálatok csak korlátozottan haladnak a Napsugár óvodában.

Kellemetlen meglepetés

Sajnálatos, hogy a 400 milló forintos, 100 százalékos uniós és kormányzati támogatást élvező óvodafelújítás – amelyek elérését a megyei önkormányzat korábbi elnöke, Nagy Csaba is erőteljesen támogatta – elakadt – mondta a csütörtöki testületi ülés után Junácski András, a Szigetvár Jövőjéért frakció igazgatója.

Fotó: Téma Baranya

A városatya szerint a frakció eleinte nem örült annak, hogy nem szigetvári beruházó kapott megbízást az óvodák felújítására, de mert úgy látták, hogy lelkiismeretes munka folyik, azt gondolták, „ez így rendben van, az a lényeg, hogy a gyerekek, a pedagógusok és a szülők megelégedetten vegyék majd újra birtokba az óvodákat és a bölcsődét” – fogalmazott, kiemelve, hogy a jelen helyzet kialakulásáért nem a vállalkozó a felelős.

A képviselő úgy gondolja, hogy a Napsugár óvoda épületének valós állapotáról a városvezetésnek tájékoztatnia kellett volna egyfelől a kivitelezőt, másfelől a képviselő-testületet, így elkerülhető lehetett volna a jelenlegi, mindenki számára kellemetlen helyzet – fűzte hozzá.

A polgármester úr sem félkész beruházások ígéretével kampányolt”

Nagyön örülünk annak, hogy a Micimackó és a Zöldmanó óvodát újra birtokba vehették a gyerekek és az óvónők – mondta a képviselő –, de komoly kétségeink vannak a tekintetben, hogy mi lesz a Napsugár óvoda sorsa, már csak azért is, mert továbbra sem lehet tisztán látni a körülményeket illetően. Junácski András hangsúlyozta, hogy a frakció a probléma mielőbbi megoldása érdekében mindenben partner lesz, akár „a bizonyára kellemetlen helyzetbe került vállalkozó, akár a pedagógusok, a gyerekek vagy a szülők érdekeiről van szó”. Arra is kitért, hogy a Szigetvár Jövőjéért frakció egyik tagja, Szojkó Gábor gyakorló mérnökemberként mindenben felajánlotta szakmai segítségét a városvezetésnek „egyszerűen azért, mert képviselőként a város ügyeinek előmozdítására esküdött fel.” Szojkó Gábor felajánlásával a városvezetés ezidáig nem élt.

„Nem erre kötöttünk szerződést a szigetvári polgárokkal 2014-ben, és ha jól emlékszem, a polgármester úr sem félkész beruházások ígéretével kampányolt” – jelentette ki Junácski András, aki kitért arra is, hogy a felújításokhoz a polgármesteri hivatal szakemberei, dolgozói kifogástalan szakmai felkészültséggel álltak hozzá, a problémákat kétségkívül a hibás városvezetői döntések okozzák.

FRISSÍTVE

A felmerült problémával kapcsolatban elküldük kérdésünket Vass Péter polgármesternek is, aki arról tájékoztatott, hogy a munkaterületen a földmunkák során eddig két ízben találtak világháborús robbanószerkezetet, ami miatt lőszermentesítés zajlik, ez befolyásolhatja a munkálatok határidőre való elvégzését. A városvezető ugyanakkor írásos válaszában a fent részletezett födémproblémákhoz nem kötötte a kivitelezés határidőn túli elhúzódását, csupán annyit közölt július 2-án kelt levelében, hogy a födémfeltárás eredményeinek értékelése folyamatban van.

TéBa