Félmilliós támogatást nyert a szentlőrinci önkéntes tűzoltóegyesület

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén összesen hetvenhét önkéntes mentőszervezet, ezek közül hat Baranya megyei (egy szentlőrinci) jut pályázati támogatáshoz központi forrásból. Az erre vonatkozó döntést június 21-én hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Az önkéntes csoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését hét évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányításával működni.

A mentőszervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan a beavatkozások száma is emelkedett, tavaly már kétszázötvenkét katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van.

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó technikai eszközök, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. A  jóváhagyott döntés alapján Baranya megyéből hat pályázó részesülhet támogatásban.

A Szentlőrinci Települési Mentőcsoport, Szentlőrinci Önkéntes Tűzoltóegyesület mintegy 506 ezer forintos támogatást nyert, ennek hozzávetőleg felét technikai eszközökre és járműre, másik felét védőfelszerelésre költhetik.