Kezdőlap Ormánság Az ormánsági ...

Az ormánsági Bőköz fesztivál lehetőséget és reményt ad

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Huszonöt helyszínen 80 programmal és 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között.

A négy ormánsági kistelepülés – Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi – és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpont negyedik összművészeti fesztiváljának idei kiemelt vendégei a Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) több intézete és kara, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és a siklósi Batthyány Kázmér Általános és Alapfokú Művészeti Iskola.

Közösség- és közönségteremtés

Bőköz életben akar maradni, és életre való is – fogalmazott Márta István fesztiváligazgató csütörtökön a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Drávacsehi házánál tartott sajtótájékoztatón. A fesztiváligazgató emlékeztetett arra, hogy ez a tájegység, akárcsak Kelet-Európa számos régiója, sok mindent elvesztett. Eltűntek a szerszámai, a kisüzemei, a szokásai vagy a kalákában való együttműködés.

Visszahozni már nem lehet – folytatta –, de a települések vezetői és az ott élők még felhasználhatják, megújíthatják a megőrzött, dokumentált régi tudást. Márta István hangsúlyozta: a fesztivál célja közösséget és közönséget teremteni.

Bőköz fesztivál
Fotó: Facebook/Bőköz fesztivál

A polgármesterek üdvözlik

Az Ormánságban már nagyobb településnek számító, 470 lakosú Kémes polgármestere, Pfeifer Gabriella azt emelte ki, hogy a település számára hatalmas élmény a fesztivál, amelyre már készülnek az ott élők, és várják a rendezvényre érkezőket.

Pál Csaba, Szaporca vezetője úgy fogalmazott, hogy a településen a táj szépsége, a természeti adottságok, a gasztronómia és a rendezvény által odavitt művészeti értékek együtt találhatók meg a fesztivál ideje alatt.

Az egyutcás, 70 lakott házzal rendelkező és 201 lakosú Tésenfa polgármestere, Hideg József arra biztatta az odalátogatókat, hogy fedezzék fel, miként őrzi a település építészeti formakincse a gyönyörű, de mára már elveszett paraszti kultúrát.

Németh Tamás, Drávacsehi vezetője a sajtótájékoztató helyszínére utalva megjegyezte, hogy települése legszebb parasztháza Szentendrén található.

Még gazdagabb programkínálat

Szabó Attila, a PTE Protokoll és rendezvény irodájának munkatársa elmondta, hogy idén a korábbiaknál sokkal gazdagabb programmal jelennek meg, amelyben részt vesz a Műszaki és Informatikai Kar, a Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke, a Konfuciusz Intézet és a Janus Egyetemi Színház.

Nemes Krisztina, az NMI Baranya megyei igazgatója felidézte: azzal a céllal csatlakoztak tavaly a fesztiválhoz, hogy betekintést nyújtsanak a megyében zajló közművelődési folyamatokba. A siker láttán idén társakat is hívtak maguk mellé, Somogy és Tolna megyét, így az NMI-udvarban megjelenik az egész dél-dunántúli régió.

Örökség és remény

Nagy Csaba, a tájegység parlamenti képviselője úgy fogalmazott, hogy a rendezvénysorozat lehetőséget ad a kulturális örökség maradékának megőrzésére, de fontos feladata az is, hogy reményt adjon az ott élőknek.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő a csütörtöki sajtótájékoztatón

A fesztivál a kezdetektől missziójának tekinti, hogy segítse a települések iskolásait, idén a Gemenci erdőbe, illetve a horvátországi Kopácsi-rét természetvédelmi területre juthatnak el.

A rendvény számára kiemelten fontos, hogy karbonmentes legyen, ezért faültetéssel járulnak hozzá a karbonlábnyom semlegesítéséhez és a biológiai sokszínűség fenntartásához. Idén 30 őshonos tájfajta gyümölcsfát ültettek el a települések fesztiválhelyszínein.

Az augusztusi fesztiválon fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni, de „elszármazottak” kiállítása is lesz a Drávacsehóban.

A rendezvény részleteiről a www.bokozfeszt.hu oldalon lehet tájékozódni.

TéBa/MTI – Fotó: facebook/Bőköz Fesztivál