Kezdőlap Baranya Megszűnt a Ha...

Megszűnt a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A harkányi önkormányzat kezdeményezésére átalakult a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal. A közös hivatalhoz tartozó települések – Szava és Márfa – Harkány felvetését elfogadva más hivatalokhoz csatlakoztak, a drávaszerdahelyi önkormányzatot pedig a Baranya Megyei Kormányhivatal a Kovácshidai Közös Önkormányzati Hivatalhoz jelölte ki.

Szava és Márfa települések a jövőben a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartoznak, a lakók pedig részben helyben, részben a hivatal túronyi kirendeltségén intézhetik szociális, adózással kapcsolatos és egyéb ügyeiket.

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség a közös hivatal átalakítására, dr. Markovics Boglárka, Harkány jegyzője elmondta: ennek kizárólag szakmai okai vannak.

– Harkány, mint fürdőváros, a több nagyméretű, (köztük milliárdos) projektjeivel, aktív beruházási tevékenységével, az önkormányzati cégekkel, komoly közbeszerzésekkel teljesen más szakmai hozzáállást és szakértelmet igényel, mint a kistelepülési önkormányzatok, amelyeknek teljesen eltérő típusú problémáik vannak. A harkányi hivatalban a városi önkormányzatot érintően a cél, hogy minél inkább specializált, egy-egy területet a legapróbb részletekig ismerő ügyintézők legyenek. A kistelepülési önkormányzatok esetében ezzel szemben olyan szakemberekre van szükség, akik átfogó ismeretekkel rendelkezve, komplexen tudják segíteni a polgármesterek munkáját. Ezt a kettős feladatot a közös hivatal az elmúlt időszakban egyre kevésbé tudta biztosítani, hiszen folyamatos a szakemberhiány – magyarázta dr. Markovics Boglárka.

Mindamellett – ahogy a jegyző fogalmazott – a kistelepülések részéről is megfogalmazódott az a kritika, hogy ők úgy érezték, ügyeik többször háttérbe szorultak. Ez abból adódhatott, hogy folyamatosan súlyozni kellett a felmerülő és megoldandó problémákat. Egy méreteiben, struktúrájában, és az ellátandó feladatok típusában is hasonló önkormányzatokat tömörítő közös hivatal ezzel szemben jobban ki tudja elégíteni a kistelepülési önkormányzatok igényeit is.

A jegyző elmondta, az átadás-átvételi folyamatok még néhány hónapig eltartanak és addig némi többlet munkát is igényelnek a hivatal munkatársaitól, viszont ezután a hivatal csak harkányi ügyekkel fog foglalkozni.

Baranyában egyébként nem csak Harkányban történt hivatali struktúra átalakítás az önkormányzati választások után. Megszűnt a Kővágószőlősi, Felsőszentmártoni, a Hiricsi és a Magyarszéki Közös Önkormányzati Hivatal is, illetve a Sásdi, valamint a Beremendi Közös Önkormányzati Hivatalból is kivált egy-egy település, melyek másik közös önkormányzati hivatalhoz csatlakoztak.

(X) Harkány Város Önkormányzata