Kezdőlap Baranya Nem véletlenü...

Nem véletlenül népszerű Baranyában a falusi CSOK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Családtámogatási ellátásokról, valamint lakáscélú állami támogatási lehetőségekről tájékoztatták a szülőket január 20-án a Baranya Megyei Kormányhivatal munkatársai Pécsett. Mint kiderült, sokan érdeklődnek a falusi CSOK iránt, a megyében ugyanis két és félszáznál is több településen érhető el.

A kormányhivatal beszámolója szerint a pénzbeli ellátások témakörében a csecsemőgondozási és a gyermekgondozási díjjal kapcsolatban mutatkozott kiemelt érdekelődés. A lakáscélú állami támogatások közül a falusi CSOK-kal kapcsolatos kedvező változások keltették fel a figyelmet, de sokan kértek információt a lakáscélú jelzáloghitel-tartozások csökkentéséről szóló kormányrendeletben meghatározott jogosultsági feltételekről is.

Horváth Zoltán kormánymegbízott arról tájékoztatott: tavaly összesen több mint nyolcezren keresték fel a kormányablakokat. Az otthonteremtési kedvezmények közül a legtöbben a babaváró támogatást igényelték, de nagyon népszerű volt a falusi CSOK is, amely kapcsán közel kétezren fordultak a kormányhivatalhoz.

Utóbbi különösen fontos Baranyában, hiszen 269 olyan kistelepülés található itt (íme a lista), amelyen elérhető ez a támogatás. Ráadásul ezeken a településeken az idei évtől ötmillió forint áfa-visszatérítési támogatás is jár az építkezőknek.

TéBa/Baranya Megyei Kormányhivatal