Megtudtuk, mi volt az oka a sorozatos áramszünetnek Harkányban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egymásba érő, néhány másodperces-perces áramszünetek borzolták a kedélyeket órákon át csütörtökön Harkányban. Megkérdeztük a szolgáltatót, hogy mi áll a háttérben.

A Téma Baranya megkeresésére az E.ON kommunikációs szakreferense beszámolt arról, hogy csütörtökön Harkány térségében nagy mértékű jegesedést okozott a párás, ködös, hideg idő. Mint elmondta: a villamosvezetékeken ennek hatására „férfikar vastagságú jégborítás rakódott le”.

Ez az úgynevezett „jégpótteher” több helyen olvadásnak indult és hullani kezdett a hálózatról, míg más részeken stabilan tartotta magát. Varga Ivett, az E.ON kommunikációs munkatársa szerint a jégből képződött bevonat jelentős súlya veszélyeztette a vezetékek épségét, a vezetékek elszakadását okozhatta volna. „Amennyiben ez megtörténik, ezek javítása elhúzódó, több órás, akár fél-egy napos áramszünetekkel járt volna” – hívta fel a figyelmet.

Ennek megelőzése érdekében az E.ON mérnökei közbeléptek: a szükséges számításokat követően megnövelték a veszélyeztetett vezetékszakaszokon az áramterhelést, aminek hatására hő képződött, ez a jégborítást megolvasztotta. Néhány óra alatt a hálózatra tapadt jég nagy darabokban lepotyogott, a vezetékek elszakadásának kockázata ezzel megszűnt.

Azokban a pillanatokban – hívta fel a figyelmet válaszában a szolgáltató –, amikor nagy jégdarabok felolvadnak és leesnek (akár természetes olvadás, akár olvasztás következtében), rántanak egyet a vezetéken, ami pillanatnyi zárlatot okozhat. „Ezeket tapasztalhatták ügyfeleink pillanatnyi áramszünetek, rövid zavartatások formájában” – írják.

A cikkünk elején látható fotót a szolgáltató küldte. Ilyen jégpáncél képződhet a vezetéken – pontosabban ennél jóval vastagabb, a felvételen ugyanis egy már félig megolvadt, a vezetékről leesett jégdarab látható.

TéBa