Kezdje az évet a Harkányi Gyógyfürdő Szaunavilágában!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A karácsonyi ünnepek során hajlamosak vagyunk kicsit elengedni magunkat, akár a falatozásról, akár a testedzésről van szó, ráadásul a téli időszakban a fertőzéseknek és a megfázásnak is jobban ki vagyunk téve, mint máskor. Ezek ellensúlyozásához, testünk egészségének megőrzéséhez érdemes olyan természetes módszereket is kipróbálnunk, mint a szaunázás. Természetesen a szaunázás esetében is vannak olyan szabályok, amelyeket be kell tartanunk, hogy maximális hatást érhessünk el. Ezeket a szabályokat gyűjtöttük össze egy csokorba a nemzetközi hírű Harkányi Gyógyfürdő szaunamestere, Patocskai Gabriella segítségével.

2019-ben nyílt meg a Harkányi Gyógyfürdő legújabb részlege, a Szaunavilág, amelyben jakuzzi, tepidárium, gőzkabin, finn szaunák, infraszauna, csobbanó medence és Kneipp-medencék is segítenek a vendégek egészségének megőrzésében.

Érdemes megfogadni Patocskai Gabriella, a Harkányi Gyógyfürdő szaunamestere tanácsait a Fürdő új spa-szolgáltatásainak felfedezéséhez.

  • Ne terheljük túl a szervezetünket!

Fontos tudni, hogy szaunázás közben a szauna típusától függően terhelés éri a szervezetünket: intenzívebb a verejtékezés, a szív is nagyobb igénybevételnek van kitéve. Ahogy a futók sem a maratoni távval kezdik, úgy szaunázáskor is a fokozatosság elve legyen érvényes. Adjunk időt testünknek, hogy hozzászokjon a terheléshez, és figyeljünk jelzéseire. Ha a hagyományos finn szaunában vagy a gőzkabinban nem érezzük jól magunkat, akkor érdemes helyette a kíméletesebb infrakabint, illetve a tepidáriumot választani.

  • Figyeljünk a vízfogyasztásunkra!

Sokan gondolják úgy, hogy a szaunázás gyorsan fogyaszt, pedig csak a verejtékezés során elvesztett folyadék miatt érzékelhető azonnali súlycsökkenés, ha mérlegre állunk. Mivel akár rosszullétet is okozhat a fokozott vízveszteség érdemes 1-2 pohár vizet is inni, mielőtt a szaunába lépnénk. A szaunázást követően pedig mindenképpen igyunk néhány kortyot, mivel kiszáradáshoz vezethet, ha ezt elmulasztjuk. A távozó izzadtsággal a hasznos ásványi sók mennyisége is csökken a szervezetünkben, ezért gondoskodjunk ezek pótlásáról is!

Azért a fogyókúrázóknak is van jó hírünk: mivel a szaunázás gyorsítja az anyagcserét, és a bevitt kalóriák elégetését, így hosszútávon a rendszeres szaunázás jó hatással lesz vonalaikra is!

  • Óvjuk meg bőrünk egészségét!

A modern szaunakultúra része, hogy nem viselünk fürdőruhát a szaunában, de ez esetben is mindenképpen legyen nálunk legalább két törölköző. Egy, hogy legyen mire ülni, és egy hogy időnként letörölhessük az izzadságot. Ezzel fokozhatjuk az izzadás hatásfokát, a salakanyagok távozását, és természetesen a higiénia szempontjából is előnyösebb.

A Harkányi Fürdő nagy finn szaunájában minden hétvégén különleges szaunaszeánszokon vehetnek részt a vendégek, amelyek során különleges testkezeléseket, peelingeket is kipróbálhatnak a szaunamesterek irányításával.

A szaunázás után ne hagyjuk ki a hidegvizes fürdőt, azaz a csobbanómedencét vagy zuhanyt se, amely a bőr pórusainak összehúzódásával javítja a bőr rugalmasságát, és segít visszaállítani eredeti állapotát.

A téli hideg sajnos erősen kiszárítja a bőrünket, ezért a szaunázást követően a  kitisztult, felfrissült bőrt ne felejtsük el természetes hatóanyagokat tartalmazó krémekkel is táplálni, amelyhez a Harkányi Gyógyfürdő naturkozmetikumait  ajánljuk elsősorban!

  • Kikapcsolódás – mértékkel

A szaunázásnak stresszoldó, nyugtató hatása van, így nagyszerű kikapcsolódást biztosít, akár egyedül, akár párunk, vagy barátaink társaságában próbáljuk ki. Nagyon jó kiegészítője egy kellemes wellness kezelésnek, masszázsnak is, mivel ellazítja az izmokat. A szaunafelöntések során használt természetes illóolajok, aromák kedvező hatást gyakorolnak a légzőszerveinkre is.

Hogy kikapcsolódásunk valóban gondtalan legyen, be kell tartanunk néhány aranyszabályt is: ne menjünk szaunázni rögtön az étkezés követően, az alkoholfogyasztás pedig tilos szauna előtt, alatt és után is!

  • A szauna nem csodaszer

A szaunázás rendkívül kedvező hatással van a keringésre, az anyagcsere fokozására, stresszoldásra és az immunrendszer erősítésére, ezért elsősorban a különböző betegségek megelőzésében lehet segítségünkre a hideg hónapokban. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy már fennálló betegségek kezelésére nem alkalmas, sőt még ronthat is állapotunkon! Megfázásos tünetekkel vagy lázasan semmiképpen se menjünk a szaunába, hiszen egyrészt megfertőzhetünk ott másokat, másrészt a magas hő megterheli szervezetünket, ami tovább gyengíthet minket. Keringési problémák, nyílt sebek vagy gyulladásos megbetegedések esetén is inkább mondjunk le szaunázás örömeiről egészségünk érdekében.

További információk: www.harkanyfurdo.hu

(X) Kép és szöveg: Harkányi Gyógyfürdő