Kezdőlap Siklós és Harkány Harkányból is...

Harkányból is segítik a súlyosan beteg kisfiút, Marcit és családját

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt hónapokban többször is megmutatkozott a magyarok önzetlen segítő szándéka, amikor jelentős adományokkal gyógyuláshoz segítettek két súlyosan beteg kisfiút. A pécsi Hegedüs Marci szintén súlyos és ritka betegségben szenved, neki is segítségre van szüksége – és Harkányban valami már meg is mozdult az érdekében.

Sokaknak feltűnhetett Harkány főutcáján, az egykori Bolgár Múzeum előtt álló nagyméretű, szív alakú kupakgyűjtő pont. Az utcai edényt két harkányi család állította: a Hosszú-család az alapanyagot, a Rémes-család pedig a munkát biztosította a felállításához.

A segítők az összegyűjtött kupakokból befolyó összeggel a pécsi Hegedüs Marcit és családját támogatják – akinek segítése egy másik szálon is kötődik a fürdővároshoz, de erről majd alább írunk még.

Hegedüs Marci nagyon ritka daganatos betegségben szenved: diffuz leptomeningealis neuroglial tumora van, amit a világon eddig csupán tucatnyi betegnél diagnosztizáltak – csecsemőnél viszont Marcin kívül senkinél. A kisfiú ötnaposan kapta meg első kemoterápiás kezelését, az elmúlt nyáron pedig az utolsót. Születésekor a végtagjai nem mozogtak, levegőt is nagyon nehezen kapott a daganat körüli ödémásodás miatt.

A kezelések hatására később a kezei elkezdtek mozogni, majd már lélegeztető gép nélkül is tudott levegőt venni. A lábai viszont a mai napig nem mozognak, ezért a család az otthonuk alsó szintjének akadálymentesítésébe kezdett. Ez – és a kölcsön, amit emiatt felvettek – nagyon nagy anyagi terhet ró a Marcit ápolókra: édesanyjára, a nagymamára és dédire.

A kupakgyűjtő edény Harkány főutcáján

Az akadálymentesítésben szerencsére a család harkányi segítséget is kap. Gitta Gábornak, a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. munkatársának közbenjárására a cég állandó alvállalkozója, Horváth Istvánné felajánlotta, hogy önköltségen vállalja a munkát. Ha minden a tervek szerint alakul és időközben nem emelkednek nagy mértékben az árak, akkor a vállalkozó az épületrész bebútorozásában is a család segítségére lehet. Ha pedig az építkezés befejeződik, a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. ingyen elvégzi a kertépítést Marciéknál.

A családnak a fentieken túl most főként pénzügyi segítség jönne jól, hiszen az építőanyagra és a szakemberekre már így is sokat költöttek – akár 10 millió forintba is kerülhet az átépítés –, emellett Marcinak egy speciális, kisméretű tolószékre is hamarosan szüksége lesz.

Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy az önzetlen segíteni akarás hazánkban is csodákra képes, ennek köszönhetően van most már remény az izomsorvadásban szenvedő Zente és Levente gyógyulására is. Akinek van rá lehetősége, az segíthet Marcinak is: adakozhat a család Szigetvári Takaréknál vezetett 50800104-11643036 bankszámlájára.

Aki pedig Marci történetére kíváncsi, az itt figyelemmel kísérheti.

Harkány Város Önkormányzata