Hetvenezer ember sürgősségi ellátásáért felel a szigetvári kórház

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly novemberben nyitott meg a szigetvári kórház földszintjén a sürgősségi osztály, azóta folyamatosan növekszik a betegforgalom. Nem véletlenül: egyrészt rövidebb idő alatt elérhető a környékbeliek számára, mint a pécsi sürgősségi, másrészt a szigetvári osztályon is minden szükséges diagnosztikai és ellátási háttér rendelkezésre áll, méghozzá a legkorszerűbb formában.

A szigetvári kórház városi sürgősségi betegellátása tavaly november óta működik, folyamatosan erősödő betegforgalommal. Ez utóbbi igazolja, hogy nemcsak hogy létjogosultsága van helyben az ilyen ellátásnak, de elengedhetetlenül fontos is. Életek múlhatnak ugyanis azon, hogy a szigetvári kórház a helyiek és a környékbeliek számára – majd’ 70 ezer fős vonzáskörzetről beszélünk – rövid idő alatt elérhető, szemben a pécsi 400 ágyas klinikán működő sürgősségi osztállyal, ami Szigetvártól úgy 40 perces autóút.

A mentőszolgálat munkatársai beteget visznek a sürgősségi osztályra – Fotó: Szigetvári Városi Kórház

A visszajelzések szerint – erősítette meg a szigetvári sürgősségi vezetője, Borbély Gábor főorvos – Szigetvárról és vonzáskörzetéből már jóval kevesebben keresik fel ellátásért a pécsi, meglehetősen túlterhelt, akut ellátásra berendezett osztályt, kvázi tehermentesítve azt.

A szigetvári sürgősségi ellátás 20 fős szakszemélyzettel és 20 fős orvosgárdával működik – természetesen – 24 órában. Napközben egy rezidens és egy szakorvos, valamint 5 ápoló, éjszaka egy szakorvos és 4 ápoló látja el a betegeket.

Induláskor – idézi fel Borbély Gábor főorvos, aki kezdettől irányítja a sürgősségi osztályt, egyúttal a kaposvári mentőállomás vezetője is – napjában átlagosan 15 beteget láttak el, ez mostanra mintegy megkétszereződött. Kezdetben az éjszakai ellátás is igen forgalmas volt, sokan kihasználták a „várakozásmentes” lehetőséget az orvosi ellátásra, de mostanra ez normalizálódott. „Este 10-11 után elcsendesül a forgalom, átlagosan 4-5 beteget látunk el az éjszakai műszakban” – mondja Borbély Gábor.

Csúcsforgalom: A kép készültekor egyszerre három mentő érkezett beteggel a sürgősségire – Fotó: Szigetvári Városi Kórház

A főorvos arról is beszámolt, hogy a szigetvári sürgősségi osztály technikai-diagnosztikai felszereltsége kifogástalan, rendkívül korszerű. Rendelkezésre áll saját labor-, ultrahangos és radiológiai háttér, illetve egyebek mellett az úgynevezett beteg mellé rendelhető vizsgálatok, gyorstesztek és vérgázelemző készülék is. A 6 sürgősségi ágyból 4 monitorozásra alkalmas, illetve 2-2 infúziós adagoló pumpával felszerelt, ami nagyban segíti a betegek megfelelő színvonalú ellátását.

Fotó: Szigetvári Városi Kórház

A kórház épületének tetején helikopterleszálló is üzemel, ami napközben – repülési időben – szükség szerint, nonstop fogadja a gépeket. Havonta átlagosan 2-3 beteget szállítanak helikopterrel az intézmény sürgősségi vagy intenzív osztályára, de nem ritka az sem, hogy egy napon belül több leszállásra is sor kerül – idézi fel az osztályvezető főorvos.

Mentőhelikopter landol a kórház tetején – Fotó: Szigetvári Városi Kórház

Borbély Gábor szerint számítanak arra, hogy a sürgősségi osztályon tovább erősödik a betegforgalom, de „a stáb még bírja, bírniuk kell”. Ha szükséges lesz – szögezte le –, akkor bizonyára sor kerül bővítésre, ebben indokolt esetben partner lesz a kórház vezetése.

Mészáros Erika