Kezdőlap Siklós és Harkány Befejeződött ...

Befejeződött a Siklós–Harkány kerékpárút javítása – elvileg

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavasszal, mindössze néhány hónappal a felújítás után tönkrement a siklósi KRESZ-park és a Siklós–Harkány kerékpárút burkolata. A javítást nemrég megkezdték, és a siklósi önkormányzat hivatalos hírportálja szerint július 9-ére be is fejezték. Csakhogy a jelek szerint nem abban a formában, ahogy arról előzetesen szó volt.

A szakemberek megállapítása szerint – amint az a város online hírfelületén májusban megjelent – a gaz feltörését a frissen felújított kerékpárúton a nem megfelelő terepelőkészítés és az elégtelen gyomirtás okozta, nem pedig az aszfalt minősége vagy vastagsága. A portál szerint a burkolat szélén a feltöredezés amiatt történt, hogy „a gyom oldalról benőtt a burkolat alá”, valamint „az is okozhatott meghibásodást, hogy a szállító járművek kerekeivel felhordhatták a gyomok magvait”. A polgármesteri hivatal álláspontja akkor az volt, hogy „az okok keresésénél fontosabb az azonnali helyreállítás megkezdése”.

Ha azonnal nem is, de június végén-július elején elkezdődött a garanciális javítás.

A kivitelezést végző cég – ismét a városi hírportál vonatkozó májusi híradására kell hagyatkoznunk – a probléma észlelése után jelezte, hogy haladéktalanul helyreállítja a sérült aszfaltot.

A társaság ügyvezető igazgatója akkor azt is mondta: a hibás szakaszokat teljes szélességben cserélni fogják a kerékpárúton, illetve kijavítják a hibákat a KRESZ-park burkolatán is.

A város online lapja kedden arról számolt be, hogy a bicikliutat „megcsinálták”, a képaláírás szerint „a terület klasszikus, kátyúzás típusú javításon esett át”.

A kerékpárút cikkünk megjelenésének időpontjában – Fotó: Téma Baranya

Az bizonyosnak látszik, hogy az előzetes ígérettel szemben nem történt meg a burkolatcsere teljes szélességben a hibás szakaszokon, inkább csak a kerékpárút szélein, illetve „a gyom által feltört” részeken. Cikkünk megjelenésének időpontjában a KRESZ-park még le volt még zárva.

A felvétel július első hetében készült a KRESZ-parknál. Fotó: Téma Baranya

Polgármesteri hivatal: Ideiglenes javítások történtek

Megkérdeztük a siklósi polgármesteri hivatalt, hogy várhatóak-e további munkálatok a kerékpárúton, azaz – ahogy azt a kivitelező korábban szükségesnek ítélte – megtörténik-e a burkolatcsere teljes szélességben, avagy ezzel a szakaszos aszfaltozással lezártnak tekintik a javítási munkálatokat.

A hivatal részéról Balázsné Kréth Ibolya kabinetvezető szerdán arról tájékoztatott: a Harkány-Siklós kerékpárút és Kresz-park tekintetében a növényáttörések által okozott aszfaltáttörések helyreállítására került sor a garanciális javítás keretében, amire a kivitelező a kötelező 24 hónapon kívül plusz 36 hónap garanciát vállalt.

Mint írta, jelenleg ideiglenes javítások történtek az úton, elsődlegesen a balesetek megelőzése érdekében. „Igen, lesznek még munkálatok, teljes pályaszélességben helyre lesz állítva a kerékpárút. A gyomirtás több fázisban újra megtörtént, a kibontást megelőzően, a kibontást követően is. A növényvédelmi szakember szakvéleménye alapján a gyomok kiirtása hosszadalmasabb folyamat, így a végleges teljes pályaszélességben történő javítására csak akkor kerül sor, ha meggyőződtünk a gyomok végleges kiirtásáról, és azok nem jelentkeznek újra a már javított felületeken sem” – tájékoztatott a kabinetvezető.

TéBa